Krize jim umožnila výhodně investovat. Mladá rodina rozhodnutí nelituje

První vlna covidu v březnu a dubnu letošního roku přinesla významný propad cen na finančních trzích. Mnozí z investorů situace využili a díky tomu vydělali. Potvrzuje to i investiční příběh mladé rodiny.

Vydáno: 27. 10. 2020
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

Manželé Janáčkovi bydlí na okraji Prahy. Paní Jana (33 let) pracuje jako účetní, pan Jiří (36) jako řidič. Jejich měsíční příjem činí 60 tisíc korun. Zatímco paní Jana se ve financích rodiny stará o úvěry a běžný rozpočet domácnosti, pan Jiří se zajímá o investice.

„Investovat jsme začali už v roce 2015, tři tisíce korun měsíčně jsme posílali do podílových fondů,“ říká pan Jiří s tím, že hodnota jejich účtu před covidem byla 223 500 korun při celkovém vkladu 180 000 (zhodnocení 43 500).

Manželé mysleli na vše, sjednali si životní pojistky a doplňkové penzijní spoření a refinancovali spotřebitelské úvěry do jednoho. „Změny ve financích jsme dělali čistě účelově. Počítali jsme s tím, že si v roce 2016 koupíme byt. Stál 3,5 milionu a financovali jsme ho z hypotéky,“ vzpomíná paní Jana.

Na začátku března rodina získala dalších 1,5 milionu korun z dědictví po babičce paní Jany. Prvním plánem bylo peníze použít na mimořádné splátky hypotéky, to jim ale rozmluvil jejich finanční poradce.

„Doporučil jsem, že výhodnější je dnes peníze investovat, protože akcie na trzích propadly o desítky procent. Následně, až za tři roky vyprší fixace hypotéky, můžeme uhradit část hypotéky, případně investovat dál. Argumentoval jsem tím, že vydělat na trhu více než je úrok na hypotéce ve výši 1,99 procenta p.a. nemůže být tak těžké,“ vysvětluje Šimon Tejkal ze skupiny Partners.

Vhodná doba pro investování
Rodina dala na radu poradce a 1,5 milionu korun rozdělila na čtyři části. 200 tisíc korun na doplnění krátkodobé rezervy, 350 tisíc korun si odložila stranou na rekonstrukci bytu a výdaje spojené s blížícím se mateřstvím. Zbylých 950 tisíc se rozhodla zainvestovat a za tři roky peníze použít na úhradu hypotéky.

„Ve chvíli, kdy jsme spolu s klientem připravovali portfolio, byla půlka března a na trzích ty největší poklesy, což nám práci velice usnadnilo. Pokud klesnou akcie o 30 až 50 procent, tak se významně snižuje riziko investice,“ pochvaluje si finanční poradce s tím, že ještě v březnu vložili Janáčkovi do podílových fondů 500 tisíc.

Pro zbývající peníze pak navrhl následující plán: Dalších 250 tisíc rodina zainvestuje v pravidelných splátkách do stejného portfolia v následujících šesti měsících a zbývajících 200 tisíc korun vloží do nemovitostního fondu.

„Peníze do nemovitostního fondu jsme zainvestovali až v červenci, protože jsem si chtěl být jistý, že krize nepoškodí trh s nemovitostmi. Akciové trhy se ale vzchopily daleko rychleji, než jsem čekal, takže jsme do akcií doinvestovali jen dvakrát namísto šestkrát,“ říká poradce. S dalšími vklady počkají podle toho, jak se bude vyvíjet situace na trzích a další příležitost k nákupům.

Janáčkovi jsou ale již nyní klidní. Do fondů vložili celkem 606 tisíc korun, aktuální hodnota jejich portfolia je 744 tisíc. Na své investici tak už vydělali 138 tisíc korun. A to díky covidu, dědictví po babičce i tomu, že se nebáli investovat.

Zdroj: iDNES.cz