Propady trhů věští recesi. Čekají nás krachy i vlna exekucí, říká šéf Partners Borkovec

Finanční trhy zažívají trnitý rok. A to rovnou na více frontách. Na globálním trhu můžeme pozorovat výprodeje akcií, kryptoměn, ale i dalších rizikových aktiv. Propady nabírají na obrátkách v souvislosti s rostoucími obavami, že nekontrolovatelná inflace, rostoucí úrokové sazby a zpomalující se růst by mohly vést k recesi.

Vydáno: 27. 6. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

„Obvykle bývám v očekáváních pozitivní. Tentokrát jsem ale myslím, že nás čeká výrazné zpomalení a nemalá pravděpodobnost určité recese zde existuje,“ říká v rozhovoru pro Forbes ekonom, investor a zakladatel skupiny Partners Petr Borkovec.

Kde vidí současné důvody propadu jednotlivých investičních nástrojů, jak bude pokračovat boj s inflací a co nás do budoucna čeká? „Vše povede k problémům mnoha firem, k propouštění a ke krachům. I na spotřebitelské úrovni bohužel uvidíme vlnu exekucí,“ varuje Borkovec.

Co stojí za současnými propady finančních trhů?

Z rizikových aktiv rychle odplouvá likvidita, tedy poptávka. A když není poptávka, tak ceny klesají. Zde je navíc odliv spojen s nabídkou, vybíráním zisků a shortováním. U krypta se u institucionálních investorů určitě spustily roboty. Důvodem odlivu jsou hlavně rostoucí úrokové sazby. Krásně to vidíme v Česku, kde i velmi konzervativní investor může investovat do státních dluhopisů s výnosem šest procent a více.

Proč riskovat v akciích s teoretickým potenciálem osm až deset procent ročně a v kasinu s názvem krypto? Vyšší úroky jsou vždy spojeny s odlivem kapitálu a poklesem některých tříd aktiv a stejně funguje i očekávání. A když se očekává inflace, tak se očekává růst sazeb a tak dále.

Druhým důvodem jsou reálné obavy z recese. Kombinace rostoucí inflace, vysoké ceny kapitálu, deglobalizace, války a spousty dalších rizik vedou k závěru, že recese je pravděpodobná a že je reálné, že spousta společností bez pevných základů, které rychle rostly díky velkému množství vytištěných peněz, to prostě nedá. Nebo bude mít velké problémy.

Troufnete si odhadnout, kde poklesy najdou své dno?

Kde je dno, netuším. Ale určitě bude pokračovat vysoká volatilita a myslím, že budou pokračovat i poklesy. Psychologie a sentiment na trhu je spíše medvědí a bohužel tyto situace fungují ve spirálách, kdy přicházejí impulzy k poklesu, vyvolané předchozím poklesem. Přestože ale doporučujeme nové peníze dávat spíše do konzervativnějších tříd, pro průběžné a dlouhodobé pravidelné investování do akcií už příležitost je.

Klesá hodnota akcií, kryptoměn, zlato také nemá žádný skvělý výkon. Kde ty peníze tedy jsou? Přemisťují je lidé do jiných aktiv, nebo zcela stahují z trhu?

Peníze se z většiny skutečně neztrácejí, ale jen přesouvají. Část vytvořené hodnoty ovšem poklesem hodnot akcií a krypta skutečně dočasně zmizí. Většina peněz se prostě přesouvá do bezpečnějších přístavů, které najednou nenesou záporný, ale kladný výnos.

Prostě spread mezi potencionálním výnosem rizikový tříd aktiv a výrazně jistějším výnosem těch konzervativnějších tříd aktiv je moc nízký, aby se vyplatilo nést ta rizika. Takže kapitál odplouvá na peněžní trh a do různých forem dluhů – národní různé kvality, dluhopisy s ratingem, takzvané high-yield dluhopisy a podobně.

Typicky centrální banky přestaly vykupovat za levno obrovské objemy dluhopisů různých zemí a ty je nyní musí prodávat za vyšší sazby tradičním investorům. Další destinací budou anticyklická aktiva či různé alternativní investice.

Cena zlata se rozhodně nevyvíjí tak, aby mohla pokrýt inflaci…

Nechápu, proč by mělo zlato růst s inflací. Prostě tomu lidé a velcí investoři přestali věřit a to bohatě stačí. Nevěřit rovná se malá poptávka a to znamená nerostoucí cena. Není žádný fundamentální důvod, proč by zlato, které je v podstatě k ničemu a nic negeneruje, mělo růst na hodnotě zároveň s inflací. Je to velmi spekulativní a hloupé aktivum. Dlouhodobě je volatilní, a přitom s velmi nízkým výnosem.

Jsou dle vás současné výprodeje na finančních trzích předzvěstí ekonomické recese, o které se začíná mezi odborníky čím dál více hovořit?

Obvykle bývám v očekáváních pozitivní. Tentokrát jsem ale výrazně méně pozitivní. Čeká nás výrazné zpomalení a nemalá pravděpodobnost určité recese zde existuje.

Jak se bude lišit od té předchozí? Bude delší a hlubší?

Nemyslím, že bude dlouhá a hluboká a skoro bych ji nazval ozdravnou, i když bude bolet. Je ale skvělé, že tentokrát by s tím neměl mít možnost nikdo moc co udělat. Žádné tisknutí peněz či velké dotace na přežití.

Jaký vidíte recept na boj s inflací?

Myslím, že boj bude delší, než se čekalo. Zejména pokud neskončí válka. A i kdyby skončila, tak boj s Ruskem bude správně pokračovat dál a to zanechá energetické inflační tlaky. Vysoká inflace bude držet úrokové sazby nahoře a to se nakonec propíše až k podnikům, které přestanou investovat – ostatně už přestávají.

Vysoká inflace povede dále ke strachu spotřebitelů a to k poklesu poptávky, který také pozorujeme. To vše dotlačí mnoho firem k propouštění a ke krachům. I na spotřebitelské úrovni bohužel uvidíme vlnu exekucí. Nakonec povede k nižší inflaci, ale bude to spojeno s růstem nezaměstnanosti, dalším poklesem spotřeby, a tedy i zpomalením ekonomiky či recesí.

Zdroj: Forbes.cz